Logo Margreeth van den Berg Makelaardij OZ

Nieuws

Energielabel voor huis flink duurder, gaat bijna 200 euro extra kosten11-10-2019
Wie zijn huis wil verkopen is vanaf volgend jaar duurder uit. Het kabinet verandert de manier waarop je een energielabel voor je huis krijgt. Hiervoor moet wel een inspecteur langskomen en dat kost je zo bijna 200 euro. De Vereniging Eigen Huis is boos, want het levert een 'rapportje op waar je niets aan hebt'.
In de huidige situatie kost een energielabel een bedrag van maximaal een paar tientjes, afhankelijk van welke onafhankelijke deskundige je inhuurt. Die controleert de gegevens die je online aanlevert.
Een energielabel is niet verplicht, behalve als je je huis wil verkopen. In dat geval is het verplicht, als het ontbreekt krijgt de verkoper een boete van 170 euro van de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport.

Label moet nauwkeuriger
Het systeem gaat alleen veranderen omdat de energiezuinigheid van huizen ook op een andere manier bepaald gaat worden, zo meldde minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) eind juni aan de Tweede Kamer. Het label moet nauwkeurig, dus moet er iemand langskomen om te meten en dat gaat waarschijnlijk tot hogere kosten leiden, erkent zij al in haar brief.
Hoeveel is nog onduidelijk, vertelt een woordvoerder van het ministerie. Dat hangt er ook vanaf hoeveel een bedrijf ervoor vraagt, legt hij uit.

Niet relevant
Bij de Vereniging Eigen Huis gaan ze uit van 190 euro, maar dan ben je er eigenlijk nog niet, vertelt woordvoerder Hans Andre de la Porte. "Voor dat bedrag krijg je alleen de meetgegevens, maar eigenlijk moet je er ook een advies bij bestellen, wat je moet doen. En dan ben je zo 300 euro kwijt."

Weggegooid geld, vindt de belangenvereniging van huiseigenaren. "Je ziet wel of een huis een opknappertje is of niet, dus zo'n exact cijfer is niet relevant. Dat energielabel is maar een momentopname, zodat de huurder of koper weet waar hij aan toe is", vertelt Andre de la Porte.

"Vergelijk het met het kopen van een auto: als je de motor moet reviseren, heb je ook geen exact meetrapport nodig."

Tien jaar geldig

Een ander bezwaar van de VEH is dat huiseigenaren vooral in afwachting zijn van informatie van hun gemeente over de wijze waarop het klimaatakkoord wordt uitgevoerd.

"Stel dat jouw wijk van het aardgas afgaat, dan weet je wat je moet doen", zegt Andre de la Porte. "De info van het energielabel speelt daar alleen geen rol bij en voegt dus niets toe."

Huiseigenaren hoeven zich geen zorgen te maken, vertelt de woordvoerder van het ministerie. De nieuwe keuring wordt pas in juli 2020 van kracht, wie dus een label voor de oude prijs wil, heeft daar nog ruim de tijd voor. En ook die zijn voor tien jaar geldig, voegt hij toe.

LMV MAKELAARS IN WESTSTELLINGWERF KLAAR VOOR HET EPC - LABEL.09-11-2011
Afgelopen week zijn de 4 LMV Makelaars in onze gemeente door het KPE in Maastricht gecertificeerd tot EPA-INSPECTEUR.

De makelaars Dirk Nauta (De Linde Makelaars), Peter Ernst, Henk Wimmenhove (De Woudenhof Makelaars) en Margreeth van den Berg, zijn vanaf nu bevoegd woningen te beoordelen voor het Energie Prestatie Certificaat.

Zoals U op tv in de spotjes van Postbus 51 al meerdere malen hebt kunnen zien, is het bij verkoop of verhuur van o.a. woningen per 1 januari 2008 verplicht om een energielabel aan de nieuwe eigenaar/huurder te overleggen
Het energielabel, dat er net zo uitziet als het label bij uw nieuwe koelkast of wasmachine, geeft een inzicht van de energieprestaties van uw woning. Hierbij spelen de bouwperiode, uitvoering, materialen en uiteraard de isolatie van uw woning een grote rol.

Naast het vaststellen van de energieprestatie, bestaat er tevens de mogelijkheid om het label vrijwillig uit te breiden met een zogenaamd maatwerkadvies. Hierin worden naast de standaard besparingmogelijk
Page 1/1 1




logo